טיפול הלבנת שיניים הינו אחד הטיפולים הקוסמטיים המבוקשים ביותר. כטיפול הנחשב משתלם לרוב המטופלים, נפוץ בשוק וזמין במגוון אופנים (בקליניקות, בערכות ביתיות ובמשחות שיניים), לא יפתיע אותך לשמוע שמישהו קרוב אליך עבר תהליך הלבנת שיניים, במיוחד כשידוע כי שיניים לבנות מעניקות חזות בריאה ומראה צעיר.
טיפולי הלבנת שיניים כיום הינם אחד הטיפולים הבטוחים ביותר, בפולשנות מינימלית, ברפואת שיניים קוסמטית. אך לא כך היה בעבר. גם היום, רבים חושבים שהטיפול עלול לפגוע בשיניהם, אולם כשנעשה כראוי על ידי רופא שיניים מקצועי ועם מעקב אחר הוראות הרופא – מובטחות תוצאות תרתי משמע.
מה משפיע על צבע השיניים?
השיניים שלנו מורכבות משלוש שכבות – אמייל, דנטין ומוך השן. האמייל הנו השכבה החיצונית, אליו יש להתייחס כמעטפת הגנה, שכבה זו הינה 99% לא-אורגנית וצבעה שקוף, כלומר צבע השיניים נקבע על ידי השכבה השנייה, שכבת, הדנטין. למרות ששכבת האמייל הינה שכבה חזקה, היא חדירה-למחצה וכתוצאה משגרת היומיום, היכולה לכלול פעולות כגון עישון או צריכת מזונות חומציים ומשקאות (במיוחד אלה הכוללים כמות מוגזמת של פיגמנטים כגון תה או קפה), המשפיעים על האמייל, מכתימים אותו וגורמים לפיגמנט לחדור דרך הדנטין, ובכך יוצרים את הגוון הצהבהב. זה דומה מאוד לחלון מלוכלך שקשה לראות דרכו מאחר והחלון מלא כתמים ואבק מבחוץ.
בנוסף לכך, עם הגיל, השכבה השנייה (הדנטין), כמנגנון הגנה, מפני לעיסה וגירויים אחרים, תיצור שכבת הגנה לשיניים למניעת רגישות מקומית. למרות שזהו מנגנון הגנה טוב, השכבה החדשה הינה בעלת גוון כהה יותר, דבר שגורם לשיניים להראות צהובות או כהות יותר.
חשוב להבין את עקרון הצבע הנראה על מנת להבין מדוע השיניים לבנות או צהובות. שיניים לבנות יותר פשוט מאפשרות לאור להיות מוחזר טוב יותר מאשר שיניים צהובות. לכן, טיפול הלבנה מבקש להסיר את הכתמים מהשכבה הראשונה, שכבת האמייל, על ידי פתיחת נקבוביות האמייל כדי לאפשר לאור לעבור דרכה טוב יותר ולשנות את צבע השכבה הפנימית (דנטין).
איזו שיטה הכי מומלצת להלבנת שיניים?
מטופלים רבים שואלים על טיפולי לייזר או לד (LED) להלבנת שיניים. בעבר היו אלה השיטות המקובלות כתוצאה משיווק מאוד חזק. הרעיון היה כי בזכות קרינת האור, חומר ההלבנה יפעל מהר יותר, חזק יותר ויפחית את כמות הזמן שעל החומר להיות במגע עם השיניים. על-פי מטא-אנליזה של מחקרי הלבנה, זה בהחלט לא נכון, ולחומרי הלבנה עם או בלי אור יש את אותו האפקט. בדיוק להיפך, על פי מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת סאו-פאולו ברזיל, השימוש בלייזר או לד בעת ההלבנה עלול להגביר את חום השן, ולהשאיר אותה עם רגישות יתר לאחר הטיפול.
חומר ההלבנה הנפוץ ביותר בשימוש הוא מימן על-חמצני או קרבמיד בריכוזים שונים. מחקר שנערך לאחרונה הוכיח שלג’ל הלבנה יש תכונות אנטי בקטריאליות, במיוחד על מוטציה של סטרפטוקוקוס ו-ס. סוברינוס (שניים מהחיידקים העיקריים הקשורים לעששת).
המשמעות היא שניתן למנוע עששת, עד רמה מסוימת, לבעלי נטייה לעששת עם טיפול הלבנה, בנוסף, מחקרים חדשים מראים שחומר ההלבנה עשוי גם לשפר את מצב החניכיים עקב רמת ה-PH הגבוהה של החומר.
לכמה זמן השיניים שלנו ישארו לבנות?
שאלה שכיחה נוספת שאני מקבל היא על תוחלת הטיפול: “כמה זמן תחזיק ההלבנה?”. שאלה עליה אני עונה בדרך כלל תוך שימוש בדוגמאות הבוטוקס או טיפולי מילוי שפתיים או פנים, מאחר ואלה בשימוש נרחב ואנשים מבינים שיש צורך בהזרקות נוספות לאחר 6 חודשים עד שנה. הזמן שטיפול הלבנה יכול להחזיק, הוא בין כ-6 חודשים לשנתיים עם טוויסט קטן שהדבר תלוי במטופל עצמו. אם התזונה עשירה במזון חומצי ופיגמנטים, סביר להניח כי השיניים יקבלו כתמים זמן קצר לאחר תחילת הטיפול (אותם ניתן למנוע על-ידי ביקור אצל רופא השיניים או השיננית כל 6 חודשים לניקוי שיניים), אבל יותר חשוב הוא להיות מודע שהליכים קוסמטיים אינם מחזיקים לנצח, ולכל טיפול יש תוחלת-חיים שונה. ההלבנה היא פולשנית במידה מינימלית וחסכונית בעלות, אבל עלינו להבין שאם אנו מחפשים פתרון קבוע יותר, אז ישנם טיפולים אחרים, כגון ציפוי חרסינה או קומפוזיט בפולשנות מינימאלית.