מילון מונחי רפואת השיניים האסתטית

למרות שאנו נמצאים אצל רופא השיניים לא מעט, רבים מאתנו לא תמיד באמת מכירים את כל סוגי הטיפולים הקיימים, כמו גם את כל החומרים המשמשים לטיפולי שיניים. לכן הכנו עבורכם מילון מונחים:

כתר

כתר הוא מבנה שנועד להגן על שן שנפגעה מטראומה. לרוב, כתרים מיוצרים מ EMAX, חרסינה (lithium disilicate), אך ישנם גם כתרים שמיוצרים מזירקוניה. כיום ישנן שיטות מתקדמות להכנת כתרים בשיניים הכוללות סריקה דיגיטלית, ומאפשרות לוותר על המתכת ועל זמן ההמתנה.

קומפוזיט

קומפוזיט הוא אחד הכינויים לחומר המשמש את רופאי השיניים לטיפולים שונים ומגוונים כמו ציפוי השן, סתימת מרווחים בין השיניים, תיקון פגמים קוסמטיים קלים, תיקון חבלות ושברים קלים בשיניים קדמיות וסתימות לבנות. קומפוזיט מוכר גם בשמות: חומר מרוכב, סתימה לבנה ובונדינג והוא משמש את רופאי השיניים משנות ה- 60.

יישור שיניים שקוף

יישור שיניים שקוף בטכניקת אינויזליין נעשה על ידי קשתיות שקופות. בתחילת הטיפול נעשית הדמיית מחשב תלת ממדית המאפשרת לפרט את תכנית הטיפול המלאה ולייצר סדרה של קשתיות שקופות בהתאמה לשלבי הטיפול השונים. תכנית הטיפול מותאמת ספציפית למטופלים. היא מבוססת על הזזה ויישור השיניים בהדרגה על ידי החלפת קשתית כל שבועיים בקשתית הבאה בסדרה ועד להשגת התוצאה הסופית.

טיטניום

הטיטניום הוא מתכת אצילה, כלומר מתכת שאינה גורמת לתגובה כימית של הגוף. ולכן הוא החומר שממנו מיוצר השתל הדנטלי. השתל הדנטלי הוא סוג של בורג, או יותר נכון דיבל עם הברגה כפולה, פנימית וחיצונית.

שתל דנטלי

שתל שנטלי הוא התקן דמוי בורג המשתמש לטיפול באיבוד שיניים טבעיות. השתל מוברג לתוך עצם הלסת וכתוצאה מכך עצם הלסת בונה את עצמה סביבו ומשפרת את אחיזתו. לטיפול זה ישנם אחוזי הצלחה גבוהים אולם הם אינם מתאימים לכל אחד או לכל מקרה, אך גם לכך יש כיום פתרונות. שתלים דנטליים מתאימים לאנשים שאיבדו את השיניים הטבעיות מסיבות כאלו ואחרות.

צילום סיטי CT

השתלה דנטלית זהו אחד הטיפולים המורכבים שיש כיום בתחום רפואת השיניים. לכן כדי להגיע לרמת דיוק גבוהה, מומלץ לבצע צילום סיטי CT לפני השתלה. באמצעות הצילום אפשר לקבל הדמיה תלת ממדית של חלל הפה והשיניים, לראות את התמונה המלאה של חלל הפה לפני ההשתלה, לסייע לרופא המטפל להגיע לתוצאה אופטימלית ומיטבית ולשפר את אחוזי ההצלחה של הטיפול.

כיפת ריפוי

לאחר שהשתלים הדנטליים מתייצבים ועצם השן צומחת סביבם, הרופא המטפל מבצע מדידות לשם יצירת תחליף השן. בתום לקיחת המידות, תוברג אל השתל כיפת ריפוי. כיפת הריפוי היא אביזר קטן ממתכת ששומר על ערוץ פתוח בין החלל שבו ימוקם תחליף השן לבין השתל. בסופו של התהליך כיפת הריפוי תוחלף במבנה קבוע שעליו יורכב תחליף השן.

מבנה (לכתר או לשתל)

לאחר ביצוע טיפול שורש וכתר או לפני השתלה דנטלית ישנו חוסר של חומר שן ולכן לא ניתן לבצע סתימה או להתקין את הכתר או השתל, שכן אין אחיזה טובה. לשם כך קיים מבנה. המבנה משמש לשחזור כותרת השן. הוא נתמך בתעלת השורש בעזרת יתד שמוחדרת לתוכה. ישנם שני סוגים של מבנים: מבנה יצוק ומבנה מידי. מבנה מידי יהיה הבחירה כאשר ישנו חומר שן חלקי בכותרת, בעוד שמבנה יצוק יהיה הבחירה במקרים בהם אין כמעט חומר שן. מבנה יצוק מיוצר במעבדה.

מי חמצן (hydrogen peroxide or hydrogen carbamide)

מי חמצן הוא חומר פעיל שמשמש להלבנת שיניים ברמות ריכוז שונות. חומר זה נמצא בתכשירים להלבנת שיניים שקיימים במרפאות השיניים, או בתכשירים להלבנת שיניים לשימוש ביתי. ברוב המקרים הלבנת השיניים הביתית תתבצע בפיקוח רופא ושילוב בין שתי השיטות תשיג תוצאות יותר איכותיות.

הלבנה ביתית או מרפאתית

הלבנת שיניים זהו תהליך להבהרת חומר השן על ידי חומרים מחמצנים בדרגות ריכוז שונות. ישנן שיטות שונות להלבנת שיניים לרבות שיטה מרפאתית ושיטה ביתית. בשיטה המרפאתית הרופא מבצע את ההלבנה במרפאה על ידי שימוש בטכניקה שבה מתמחה ועל ידי כל הציוד הנחוץ להצלחת התהליך. בהלבנת שיניים ביתית המטופל מקבל תכשיר הביתה להמשך הטיפול. השילוב של שתי השיטות יחדיו מאפשר לשלוט על מידת ההלבנה ולהשיג תוצאה אופטימלית.

פלואוריד

פלואוריד הוא מינרל של פלואור הקיים בקרקע, במים, בצמחים ובבעלי החיים באופן טבעי. הימצאותו של פלואוריד במי השתייה תורמת לחיזוק השיניים ומסייעת במניעת עששת וכמותו במים משתנה בהתאם לאזור. הפלואוריד נחוץ לגוף בכמות מזערית אך גם לכמות קטנה ישנה השפעה מהותית, שכן הוא לוקח חלק פעיל בבניית העצמות והשיניים, מחזק את שכבת האמייל של השן ומייצב את רקמת העצם.

פלואורוזיס

פלואורוזיס הוא מצב שנגרם כתוצאה מחשיפה מרובה לכמות גדולה מדי של פלואוריד לאורך זמן. כתוצאה מהחשיפה נפגעת שכבת האמייל המתהווה ואף יופיעו כתמים על השיניים. במקרים הקלים הכתמים יהיו לבנים ובמקרים יותר חמורים יופיעו כתמים צהובים או חומים. במקרים קיצוניים אף יופיעו בתוך השן באזורים המוכתמים חרירים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יצירת קשר
close slider

    צרו עמנו קשר

    נגישות